dinsdag 14 september 2010

Franse toiletten

Dat karrenvrachten Nederlanders liever een extra aanhangwagen achter de auto installeren dan zonder pindakaas of hagelslag op vakantie te gaan, dat wist ik. Dat Nederlanders altijd iets te zaniken hebben over hygiëne in het algemeen en Franse toiletten in het bijzonder, ook dat was mij bekend. Toch is het ieder zomer weer confronterend om deze mensen in levende lijve te ontmoeten.

Afgelopen weekend, tijdens onze terugreis uit La Douce France, was het weer raak. Plaats van handeling: een wegrestaurant ergens ter hoogte van Nancy. Mijn vrouw A., stevig zwanger en dus behept met een heuse ‘meidenblaas’, bezocht voor de vierde keer binnen even zoveel uur een toilet. Toen ze op haar beurt stond te wachten, verliet een vrouw het toilethokje met een zuur gezicht, opgetrokken neus en haar armen hoog in de lucht. Ze droeg nog net geen plastic handschoenen of een mondkapje. Luid klagend (in het Nederlands!) wurmde ze zich langs de rij vrouwen. A. mocht na haar en verwachtte een ravage. Ongekende viezigheid. Een stinkende poel. Of op z’n minst een geelbruin waterballet. Niets van dat alles. ‘Gewoon een keurige wc. Niets mis mee’, luidde het oordeel van mijn nuchtere Twentse. 

Nagniffelend vervolgden we onze weg, op weg naar ons kikkerlandje met zoveel smetvrezige landgenoten. De vraag is: zijn Nederlanders nu zo ontzettend ‘schoon’ of zit ze iets anders dwars? Ik denk het laatste. Kenmerkend voor dit soort mensen is namelijk vooral dat ze angstig zijn. Ze zijn bang voor het buitenland. Voor Het Grote Onbekende. Voor alles wat anders is. En tegelijk voelen ze zich moreel superieur. Want in Nederland hebben wij alles beter geregeld. Zoals wij het doen, zo hoort het. En als er toch iets misgaat, dan ligt ‘t aan De Anderen. Inderdaad, aan die enge vieze buitenlanders.

Zie je de overeenkomst ook? Het lijkt verdorie wel alsof we het over het PVV-gedachtengoed hebben. Sinds 9 juni weten we dat ongeveer twee miljoen Nederlanders het iedere dag weer in hun broek doen voor de islam en moslims. Dat is pas echt vies!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten