dinsdag 18 maart 2014

Oorverdovend stil

Klein en teer is ze. Breekbaar. Bedeesd kijkt ze naar beneden als ze haar verhaal doet in het Amsterdamse debatcentrum De Nieuwe Liefde. De 27-jarige Maha Ghrer leidde naar eigen zeggen een ‘normal life’ als lerares Engels in Aleppo – de burgeroorlog ten spijt. Tot anderhalf jaar geleden het noodlot toeslaat. Haar man Mustafa Qarman sterft bij een aanval met een mortiergranaat.

Het gebeurt voor haar ogen.

Sindsdien is Maha Ghrer, net als miljoenen landgenoten, op de vlucht. Verdreven van huis en haard. Ze komt terecht in het Zuid-Turkse Gaziantep, van waaruit ze de oprichting van de Mustafa Qarmanschool en vijf andere basisscholen coördineert. Scholen die door achtergebleven medestanders worden bestierd om de kinderen van Aleppo – te midden van de onbeschrijflijke puinhopen en ellende – toch ‘gewoon’ onderwijs te bieden.

Rekenen, lezen, geschiedenis, topografie en gymnastiek. En spelen op het schoolplein, natuurlijk.

Ook Syrische kinderen groeien graag op in harmonie en vrede.

Ik kijk naar de tengere vrouw. Onrustige ogen, gepijnigde blik. Ze lijkt niet op haar gemak. Alsof ze liefst zo snel mogelijk weer aan de slag gaat. Waarschijnlijk is dat ook zo. Maar ze heeft een missie. En daarvoor moet ze hier in het verre Nederland haar verhaal doen. Het verhaal van gewone Syriërs. Een verhaal van angst, verdriet en pijn, maar zeker ook een verhaal van kracht.

Het verhaal dat we hier nauwelijks horen. 

Stil is het rond Syrië. Oorverdovend stil.

En oogverblindend leeg is de bankrekening van de samenwerkende hulporganisaties. Vijf miljoen euro is er ingezameld. Ter vergelijking: de aardbeving op de Filippijnen, met naar schatting vijf procent van het aantal dodelijke slachtoffers en dakloze vluchtelingen, bracht 36 miljoen euro op.

Ruim zeven keer zoveel.

Hoe dat komt? Meest schrijnende ‘argument’: natuurrampen kennen slechts slachtoffers in de ogen van potentiële gevers. En een burgeroorlog? Daar zijn mensen verantwoordelijk voor. Mensen die ruziën. Eigen schuld, dikke bult? Zoiets. En stel je voor: straks ‘spek’ je juist de bad guys.

Dan maar beter niets geven.

En het zijn ook nog eens moslims natuurlijk. Die maken er sowieso altijd een potje van.

Ik kijk weer naar Maha Ghrer. En luister naar haar stem. Zacht, maar beslist. ‘Wat heb je nodig?’, vraagt de gespreksleider. ‘Geld’, antwoordt ze. ‘Alleen geld.’

En een stevige portie medemenselijkheid, mompel ik in gedachten.

Ook Syriërs leven graag in harmonie en vrede.

www.adoptarevolution.nl

www.denieuweliefde.com/syrie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten