vrijdag 10 maart 2017

Klooien met kandidatenlijstenDe kandidatenlijsten voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn op de mat gevallen; iedere keer weer een feest. Minutieus pluis ik de eindeloze rijen met kandidaten uit, op zoek naar bekenden of Bekende Nederlanders. Of bekende Bekende Nederlanders, dat kan ook.

Steeds meer Bekende Nederlanders kennen mij.

Wat me zoal opviel deze keer? Dat ik heel veel hooggeplaatste types op de lijst van de ‘grote’ partijen helemaal niet ken. Kijkt u even mee: Tamara van Ark? Iemand? 4e op VVD-lijst, nog vóór knuffelstaatssecretaris Dijkhoff. 
Gijs van Dijk? Hij staat 5e op de PvdA-lijst. Toegegeven, het zal nog alle hens aan dek zijn om Onbekende Gijs in de Kamer te krijgen, maar toch, hij staat daar wel mooi. Ver boven staatssecretaris Ploumen en Ahmed Marcouch, om maar een paar BP’ers (bekende PvdA’ers) te noemen. 
Dan noem ik nog René Peters (geen familie, CDA, 3e op de lijst!), Stientje van Veldhoven (2e van D66 achter de Overal Altijd Aanwezige Pechtold) en Tom van der Lee, derde van GroenLinks. 

Never heard van Tom en de anderen.

Vreemd toch?

Goed, dan de lijstduwers, ook altijd grappig. Dat Maarten van der Weijden, je weet wel die zwemmer die steeds overal mocht komen vertellen dat hij eerst kanker had en daarna goud won op de Spelen, VVD-sympathieën had, was mij niet bekend, maar het zij hem vergeven. Te veel chloordampen ingeademd. 
Interessanter wordt het als we Wiljan Vloet tegenkomen, op nummer 43 bij het CDA. Vloet? Ja, de vloetbaltrainer. Een Brabander, CDA, ach, het is misschien ook best logisch. Maar toch: duwt de naam Vloet het CDA naar grote hoogten? Dat is een puntje van zorg. Niet voor mij, maar voor Sybrand en z'n maten.
Ronduit grappig wordt het als we de Partij voor de Dieren bekijken. Onderaan de lijst staat niet alleen de onvermijdelijke Nederlandse Brigitte Bardot, Georgina Verbaan. Maar ook Dinand ‘Kane’ Woesthoff, Babette ‘Linda, van Roos en Jessica’ van Veen, Jan 'Knielen op een bed violen' Siebelink, Jan 'ja, wat doet die eigenlijk' Rot, en...A.F.T. van der Heijden. Het zijn zoveel duwerds dat ik stiekem ontzettend hoop op 45 zetels voor Marianne Thieme’s dierenclub. Dat wordt lachen in de Kamer met A.F.T. die in z’n eentje drie zetels inneemt. 
Tot slot: ik moest zachtjes huilen toen ik de naam van emeritus-hoogleraar geschiedtheorie Frank Ankersmit zag prijken onderaan de lijst van Thierry’s Homeopatische Partij. Ik hoop ergens dat Ankersmit, een gevierd wetenschapper, zich vooral door Baudets imposante boekenkast erin heeft laten luizen en zich straks realiseert met wat voor engerd hij nu verbonden is, maar dat zal ijdele hoop blijken, vrees ik.

Tot slot nog een paar losse observaties:
-         er staan ook niet-Turken op de lijst van Denk
-         Jan Roos heeft 17 mensen gevonden die in hem geloven als lijsttrekker
-         Hero Brinkman doet mee. Als lijsttrekker nog wel. Van de wat onzichtbare (sic!) Ondernemerspartij.
-         SGP’ers heten nog steeds vaak Elbert, Leendert en Evert (en nog steeds niet Bep, Greet of Truus).
-         Elf mensen vinden het geen probleem om een levend stemkastje te worden (Geen Peil)
-         Jacques Monasch is geen lijsttrekker van zijn nieuwe partij (wie het wel is, weet verder ook niemand).
-         De niet-stemmende familie Plasman uit Amsterdam heeft een eigen partij (5 familieleden nemen plaatsen in op de lijst, waaronder 1 t/m 4).  
-         Zes mensen weten dat Jezus leeft en willen de maatschappij inrichten volgens dat principe.

Ik verheug me nu alweer op de kandidatenlijsten voor de volgende verkiezingen. Je zou bijna gaan hopen op een kabinet met Geert en zijn bruinhemden. Dan hebben we vast snel nieuwe verkiezingen…
  
  

1 opmerking: